top of page

Znane skupine za Vino Euro 2018

Ljubljana, 18. novembra - Evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu, ki bo od 29. maja do 2. junija 2018 v Sloveniji je včeraj doživelo tudi uradni uvod z žrebom skupin v hotelu Union in mednarodno prijateljsko tekmo med aktualnimi evropskimi prvaki - VR Slovenije in podprvaki Nemci. Kot omenjeno, Slovenci bodo na njem kot gostitelji, trikratni in tudi aktualni prvaki branili naslov, ki so ga osvojili v nemškem Mainzu leta 2016 ter ga kot prva reprezentanca skušali osvojiti na domačih tleh.Nemčija in Slovenija sta se v okviru tridnevnega dogodka tudi pomerili med seboj, v slovenski prestolnici so slavili Slovenci kar s 5:1 z zadetki Leber-Vračka, Avguština (2), Štrakla in Iršiča.


V okviru dvodnevnega 20. Slovenskega festivala vin in 10. Festivala kulinarike so opravili tudi žreb za EP prihodnje leto; v predtekmovalni skupini A, ki bo v Goriških Brdih, bodo igrali Italijani, Portugalci, Avstrijci in Čehi v skupini B, ki bo v Mariboru, so poleg Slovenije še Madžarska, Švica in Nemčija, prav slednji pa so poleg Slovencev edini doslej osvojili naslove na EP vinarjev; slovenski trikrat, nemški pa enkrat. Polfinale in finale ter tekma za tretje mesto bodo prihodnje leto v slovenskem nogometnem centru na Brdu pri Kranju, kjer bodo pripravili tudi vinski festival.


V slovenski reprezentanci vinarjev so trenutno skorajda zgolj Brici in Štajerci. Po besedah njenega predsednika Danila Steyerja je to malo pogojeno tudi z zgodovino. "Vse skupaj se je začelo z našim druženjem in nato medsebojnimi nogometnimi tekmami. Včasih so boljši Brici, drugič mi, zdaj Štajerci prevladujemo, mislim pa, da dolgo ne bo tako. Imeli smo v ekipi že nekaj Dolenjcev, v prihodnosti pa bomo vse vabili prek prek različnih društev, da se nam pridružijo," je za STA napovedal Steyer, ki se je šele dan pred petkovim odprtjem dvodnevnega vinskega festivala vrnil iz Japonske, kjer tudi trži svoja vina.


Eno najbolj vidnih imen med nogometaši vinarji je po besedah Steyerja Tim Lo Duca, ki ima vinogradniško posest Ducal v Svečini, tik ob meji z Avstrijo. "Saj nam tudi tujci niso verjeli, da smo v ekipi res zgolj vinarji, ko pa so preverjali naše "rodovnike", pa so ugotovili, da nič ne goljufamo in da je temu res tako."


Stojan Ščurek, plečat mož iz Plešivega v Brdih, vodi eno najbolj znanih nogometno vinarskih družin, v kateri je pet njegovih sinov; od najstarejšega Primoža prek Matjaža, Tomaža, Uroša do najmlajšega Nejca, ki je treniral v nogometnem klubu Ajdovščina, študij in delo na kmetiji pa so ga oddaljili od poklicne nogometne poti. "Prav delo na kmetijah je tisto, ki preprečuje poklicne nogometne poti našim sicer nadarjenim igralcem. Nekateri še vedno igrajo, tudi v tretji avstrijski ligi, kot je nekdanji član Maribora Matej Vračko," je dodal Steyer.Prav Matej Vračko je bil s šestimi goli najboljši strelec EP vinarjev pred dvema letoma v Nemčiji. "V Meinz smo šli, ko smo že vedeli, da bomo pripravili EP 2018 in nam ga bo lažje organizirati, če bomo iz Nemčije prišli kot prvaki. Prišli smo v finale, v Mainzu je bilo na stadionu za 45.000 gledalcev 12.000 večinoma nemških navijačev, mi pa smo zmagali s 3:2 z zadnjim golom v 93. minuti. Sanjsko," se še vedno živo spominja Steyer.


Vinska reprezentanca Slovenije je postala prvak leta 2011 na prvem prvenstvu na Madžarskem. Leta 2012 so suvereno ubranili naslov v Avstriji, s 3:0 so v finalu premagali gostitelje, s tretjega EP leta 2014 v Švici pa so se vrnili s četrtim mestom. S poznejšimi prvaki Nemci so po rednem delu igrali 2:2 in izgubili po enajstmetrovkah, nato pa klonili še na tekmi za tretje mesto z Italijo.


Organizacija EP 2018 bo stala med 100.000 in 150.000 evrov, vinarji pravijo, da je to težka naloga, vendar so prepričani, da se bo ponovno pokazalo, da "Slovenci, ko je najtežje, znamo stopiti skupaj." Seveda si želijo tudi tekmovalnega uspeha in četrte zvezdice. Žreb pa jim ni bil naklonjen.

"Slovenija, Nemčija in Madžarska so kot tri najmočnejše ekipe na prvenstvu skupaj v predtekmovalni skupini. Eden izmed favoritov se bo moral od medalj posloviti že po skupinskem delu. Tako se bomo morali še bolje pripraviti na turnir, da pridemo vsaj kot drugi iz skupine v polfinale. V skupni A pa pa sta Češka in Portugalska kot novinki in neznanki, kar je tudi zanimiv razplet plesa kroglic," je žreb komentiral selektor vinske reprezentance Sebastjan Rojs. Galerijo srečanja najdete TUKAJ!VIR: STA, VRS
354 views
Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page